Hållbara städer

Vårt hållbarhetsarbete

Med FN:s Globala mål som grund strävar vi efter att ha en positiv inverkan på människa, miljö och samhälle. Vi mäter och följer upp alla våra åtgärder för att säkerställa att vårt arbete gör skillnad.

Miljö och klimat

Som en långsiktig ägare bygger vår affärsidé och kärnverksamhet på att vi ständigt förbättrar våra fastigheter. Därför kan vi prioritera medvetna och hållbara val och se på miljö- och klimatåtgärder som investeringar snarare än kostnader.

Vi utvärderar alla våra fastigheter utifrån ett livscykelsperpektiv med fokus på energi, avfall och material. Vi gör kontinuerliga energieffektiviseringar och ökar ständigt andelen förnybar energi. All köpt el i beståndet är grön och vi mäter förbrukningen av energi och relaterade koldioxidutsläpp för att förstå hur vi kan minska dessa. Vårt mål är att reducera våra direkta och indirekta koldioxidutsläpp med 50 % till 2030.

Regio genomför årligen ett klimatbokslut, i enlighet med GHG Protokollet.

Mätning och uppföljning

För att säkerställa att vi når resultat och bidrar till positiv förändring använder vi olika system och verktyg för planering, utvärdering och uppföljning. Läs om hur vi mäter och följer upp vårt arbete här intill.

  • För att förtydliga och accelerera klimatarbetet har Regio utvecklat klimatmål för de direkta och indirekta koldioxidutsläppen (Scope 1, 2 och 3) som linjerar med 1,5-graders målet i Parisavtalet. Klimatmålen som utvecklats är 50 % reducering av koldioxidutsläpp i scope 1+2 till 2030 och 50 % reducering av koldioxidutsläpp i scope 3. Under 2023 pågår arbetet med att ta fram Regios Klimatfärdplan 2030 och att planera projektet.

  • Regio genomför årligen ett klimatbokslut, i enlighet med GHG Protocol, i syfte att följa upp på verksamhetens klimatpåverkan och identifiera väsentliga utsläppsposter. Målet är att reducera både den direkta samt indirekta klimatpåverkan. Bokslutet genomförs i scope 1 (direkta utsläpp), scope 2 (indirekta utsläpp pga inköpt energi) och scope 3 (övriga indirekta utsläpp som uppkommer i Regios värdekedja).

  • Regio genomför klimatriskanalyser i samtliga nyförvärv, i det befintliga beståndet och i nyproduktionsprojekt. Syftet är att framtidssäkra våra fastigheter och säkerställa säkerheten för våra hyresgäster, minimera klimatriskernas påverkan på våra fastigheter och hyresgäster, samt säkerställa kunskap om klimatriskbilden genom hela organisationsledet. Analyserna är linjerade med EU taxonomin.

  • SustainLab är en hållbarhetsplattform som automatiserar insamling, bearbetning och visualisering av hållbarhetsdata som Regio arbetar med dels för att genomföra det årliga klimatbokslutet, dels för att göra förståelsen och beslutsfattandet av hållbarhetsdata enklare.

  • Energiuppföljningsprogrammet Mestro används för att mäta, rapportera och förbättra fastigheternas energianvändning så att det går att följa upp, jämföra och hantera på ett enkelt sätt. Mestro är ett effektivt verktyg för att spåra historisk utveckling och trender avseende Regios resursanvändning.

  • BREEAM In-Use är ett internationellt certifieringssystem för befintliga byggnader med avseende på hållbarhet. I systemet görs en granskning av byggnaden för bland annat vatten, hälsa och välbefinnande, luftkvalitet, buller, belysning, brandskydd, avfall och energi. Regio använder systemet för att mäta påverkan och förbättringar avseende drift och miljöprestanda.

  • Hållbara materialval är en viktig miljöaspekt vid byggande, förvaltning och utveckling av fastigheter. För att säkerställa att materialen som används inte har negativ påverkan på miljö eller hälsa, används SundaHus i alla byggprojekt i Regio.

  • I Regio genomförs återkommande analyser av fastighetsbeståndets resursförbrukning och kostnadsnivåer. Fastigheter med hög resursförbrukning identifieras och övervägs för olika resurseffektiviseringsåtgärder. Effektiviseringsåtgärderna kan bestå av introducering av förnybar energi, energieffektiviseringsprojekt eller digitalisering av fastighetsskötsel. Det gemensamma målet för resursförbrukning är att Regio inte ska förbruka mera resurser än nödvändigt. Utöver detta mål strävar Regio till att ha ett välplanerat underhåll som leder till minsta möjliga resursförbrukning med bästa möjliga funktionalitet och driftsäkerhet.

  • Regio använder sig av så kallad ”grön el” eller likvärdigt miljömärkt alternativ för samtliga fastigheter inom beståndet.

Social hållbarhet

För att kunna bidra vi till levande, inkluderande och hållbara regionstäder måste vi förstå behoven för våra hyresgäster och deras omgivningar. Vi arbetar därför med social hållbarhet med två områden i fokus:

Människan och fastigheten
Vi verkar för att människorna i och kring våra fastigheter ska trivas och må bra. Därför skapar vi miljöer som stimulerar kreativitet och produktivitet och underlättar för social interaktion. Genom att lysa upp fasader och utveckla levande och tillgängliga bottenvåningar skapar vi förutsättningar för trygga och välkomnande stadsmiljöer.

Fastigheten och staden
Vårt yttersta ansvar som fastighetsägare är att utveckla och värna om enskilda fastigheter. Men tack vare vår förvaltningsmodell och samarbeten med lokala partners (LAMPs) har vi stora möjligheter att göra skillnad i hela närområdet. Genom våra partners samverkar vi med kommuner och andra aktörer för att ytterligare bidra till de lokala behoven.

Samarbeten och initiativ

Vi arbetar med social hållbarhet på flera nivåer och är engagerade i många olika projekt – från långvariga partnerskap till kortare evenemang. Läs mer under länkarna till höger.

  • Hyresgäster, besökare och personer som rör sig kring våra fastigheter ska känna sig trygga. Som ett led i detta arbete är Regio samarbetspartner inom initiativet BoTryggt2030.

  • Regio har tagit initiativ till samverkan med andra fastighetsägare i syfte att gemensamt arbeta med trygghet och brottsförebyggande åtgärder. Målet är att utveckla stadsdelen, öka social tillit och skapa nya praktik- och arbetstillfällen.

  • Tillsammans med Kalmarhjälpen ordnades en pop up-butik i en vakant lokal i Baronens köpcenter inför julen 2019. “Omtanke, inkluderande, medvetenhet och enkelhet” var ledorden för den lokala satsningen där det bjöds på underhållning och aktiviteter. I samarbete med ett flertal lokala organisationer fick socialt utsatta familjer julklappar och ekonomiskt stöd inför julen.

  • I Uppsala har vi ett långvarigt samarbete med Stadsmissionen. På andra orter, såsom Örebro och Västerås, har vi arbetat tillsammans med Stadsmissionen och lokala restauranger för att arrangera luncher till hemlösa och andra behövande. Detta har även bidragit till de lokala restaurangernas omsättning under svårare tider.

  • I Kalmar har vi under Corona-tider arbetat med en lokal restaurang till förmån för Barn till ensamma mammor, en del av Fryshuset.

  • Regio genomför sociala konsekvensanalyser i planarbeten. Detta för att integrera sociala aspekter i utvecklingen av fastigheterna samt öka trygghet och minska oro i närområdet.

Globala målen & Agenda 2030

Vårt hållbarhetsarbete utgår från Agenda 2030 och FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling. Vi har valt att fokusera på följande mål: